KAFKASYA HABER

Geçmişten Geleceğe…

Geçmişten Geleceğe…
149 views
17 Ocak 2023 - 13:58
Rize Valisi Kemal Çeber, “Geçmişi Geleceğe Bağlayan Köprü: Kuyud-i Kadime Arşivi” sergisinin açılışını gerçekleştirdi.
Rize Valiliği himayesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Daie Başkanlığı tarafından İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde açılan sergide; Ayasofya Vakfiyesi Replikası, Kudüs Evkaf Defteri Replikası özel platformları, Osmanlı dönemindeki leti tapu kayıtları, geçmişten günümüze kadastro çalışmalarında kullanılan araç, gereç, donanım ve üretilen kadastral harita örnekleri, Bezm-i Alem Valide Sultan Vakfiyesi, çeşitli padişahlara ait tuğralar, tahrir defterleri ve evkaf defterleri, çeşitli mülkname ve hududnameler, tapu senetleri,  Osmanlıda kullanılan mühürler vb. gibi Rize temalı tablolar yer alıyor.
Serginin açılışına Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Güngör, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, il müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi alan Vali Çeber burada gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kadim devletimizin köklü ve kurumsallaşmış arşivinin kayıtlı olduğu bir arşiv ilimizde sergilenmekte. Burada çok küçük bir bölümünü görüyoruz. Kudüs ve Ayasofya’yla ilgili kayıtları gördük bunların her biri bizim arşivlerimizde mevcut.
Sayın Cumhurbaşkanımız Kudüs ile ilgili bazı girişimler olduğu zaman demişti ki; ‘Hiç merak etmeyin. Oranın her türlü arşivi bizde.’Kastettiği şeyler bunlar. Kudüs’te ne nedir? Kudüs’te ne kimindir, ne neyi ifade eder? Hepsi döneminin kayıtları ile bizim arşivlerimizde mevcut. Aynen Ayasofya’da ve diğer değerlerde olduğu gibi. Dolayısıyla arşiv işine bu kadar önem veren ecdadı, ne kadar büyük rahmetle minnetle ansak azdır
Biz, sanatıyla edebiyatıyla, kültürüyle her alanıyla kayıtlı olan bir tarihe sahibiz. Böyle bir ecdadımız ve böyle bir tarihimiz var. Kuyud-i Kadime sergisi bunun en iyi gösterdiğimiz yerlerden birisidir” dedi.
Sergi, 16/17.01.2023 tarihlerinde açık olup ziyaret edilebiecektir.
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -