Categories: SİYASET

DEVA Partili Karal: 5 yılda 3 bakan geldi geçti, hiçbiri tarımsal maliyetleri düşürmeyi beceremedi

DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Eylül 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini değerlendirdi. Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,77, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31,83 arttığını söyledi. 12 aylık ortalamada ise yüzde 42,52 artış yaşandığını kaydeden Karal, bu oranların, tarımsal girdi maliyetlerinde tam 60 aydır artış yaşandığını gösterdiğini belirtti.
“Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği?”
Karal, çiftçilerin maliyetler altında ezildiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin tarım sektörü, son 60 aydır artış gösteren tarımsal girdi maliyetleri nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Mazot, gübre, yem ve tohum fiyatlarındaki artışlar çiftçilerin üretim yapmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Nedir çiftçimizin bu hükümetten çektiği? Geçen yıl limon üreticileri ürünleri para etmediği için ağaçlarını kesmişti. Bugün de aynı manzara ile karşı karşıyayız. 1 yılda tek bir adım atmayan Tarım Bakanlığı, plansızlıkla çiftçiyi kaderine terk etti. Ne yazık ki plansız programsız üretim yüzünden üretici can çekişiyor, ağaçlar topraktan koparılıyor hem emek hem milli servet heba oluyor.” diye konuştu.
“Çiftçinin maliyetlerini 5 yıldır düşüremiyorsanız o koltukta ne için oturuyorsunuz?”
Milletvekili Karal, çiftçinin yaşadığı onca sıkıntıya rağmen tarımsal üretimin devamını sağlamak için fedakarca üretmeye devam etmeye çalıştığını belirtti. Buna karşın hükümetin 5 yıldır artan maliyetlere çare bulamadığını ve üreticileri yeterince desteklemediğini sözlerine ekleyen Karal, şöyle devam etti:
“TÜİK verilerine göre tarımsal girdiler tam 60 aydır yükseliyor, çiftçinin maliyetleri tam 5 yıldır artıyor. 2019 eylül ayından beri durmadan, duraksamadan yükselen tarımsal girdi maliyetleri çiftçinin belini büktü, tarımsal üretim sekteye uğradı. 5 yılda 3 Tarım Bakanı geldi geçti, hiçbiri tarımsal maliyetleri düşürmeyi beceremedi. Hiçbir Bakan sorumluluk alıp da ‘Bunu durduralım, maliyetleri aşağı çekelim, çiftçiyi rahatlatalım, üretime teşvik edelim’ diyemedi. Çiftçiler için en önemli hususlardan biri olan, onların üretime devam edip etmeyeceğini gösteren tarımsal girdi maliyetlerini de durduramıyorlarsa o koltukta ne için oturuyorlar? Neden Bakanlık koltuğunu işgal ediyorlar? Bunun çaresi de belli çözümü de. Bu sorunların çözülmesi, tarım sektörünün yeniden ayağa kalkması ve çiftçimizin üretime devam edebilmesi için maliyetleri düşürecek adımlar atılmalı, teşvikler artırılmalı ve ithalat yerine yerli üretim desteklenmeli.”

Kafkasya Haber

Recent Posts

MEĞER BUNLAR DA FETÖ ŞİRKETLERİYMİŞ!

Haber/Makale:Adnan ONAY   Dev zincir şirketlere FETÖ operasyonu!   HAKMAR ve TATBAK'a kayyum atandı.  …

3 saat ago

SP lideri Arıkan:”Milli iradenin tam anlamıyla tesis edildiği bir Türkiye’yi inşa etmek zorundayız”

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan 15Temmuz Darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.…

3 saat ago

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN ÜZERİNDEN 9 YIL GEÇTİ, FETÖ NE DURUMDA

Adnan ONAY FETÖ, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra Türkiye’de büyük ölçüde zayıflaştırılmış olsa da,…

3 saat ago

Halil Dervişoğlu Rizespor Kampında Parlıyor!

Çaykur Rizespor’un Galatasaray’dan kiralık olarak kadrosuna kattığı Halil Dervişoğlu, Erzurum kampında gösterdiği performansla teknik heyetin…

3 saat ago

DİSK Emekli-Sen’den Ankara’da Güçlü Buluşma: “Asgari Yaşama Mahkûm Olmuyor, Sendikalı Oluyoruz”

DİSK Emekli-Sen, Türkiye genelindeki bölge toplantılarının ardından 13 Temmuz 2025 Pazar günü Ankara’da geniş katılımlı…

3 saat ago

CUMHURİYETE KANAT GEREN BİR KARADENİZ AİLESİ

BABA OĞUL LAZİSTAN-RİZE MEBUSLARI İBRAHİM ŞEVKİ VE MAHMET ATIF TÜZÜN

3 saat ago