Dünyada yerel dillerin korunması için çeşitli öncü çalışmalar var. Zira, yerel diller kimi yerlerde unutulmaya yüz tutmuş durumda olduğu için çeşitli desteklerle yok olmaları önlenmeye çalışılıyor
Osmanlı bakiyesi olması nedeniyle birçok etnik çeşitliliğe sahip olan Türkiye’de bir dönem Türkçe’nin kutsanır olması ve Türk vatandaşlarının Türkçe dışında etnik bir dil kullanması yasak olduğu için başka etnisitelere sahip vatandaşlarımız o dönemlerden kalma alışkanlıklarla ana dillerini unutur durumdalar.
Bu konuda belki de en duyarsızlık gösterilen dil Lazca dili.
Bir zamanlar bu adla anılan sancağı bulunan bölgemizin insanı Lazca’yı neredeyse tümüyle unutur durumda. İşin garibi bunca konuda ahkam kesen bölge insanı iş Lazca’nın yaşatılmasına gelince kılını kıpırdatmıyor. Bölge Üniversiteleri de bu konuda adım atmaktan korkar durumda. Yerel Yönetimlerin durumu da farklı değil.
Asırlarca canlılığını koruyan bir dilin yok olmasına sessiz kalmak aslında bölgenin kültürle ilgi derecesini de ortaya koyuyor!
Nasıl oluyor da duyarsızlık bu derece toplumsallaşıyor? Anlamak, anlayabilmek oldukça zor!
Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 9. yıl dönümünde Türkiye genelinde…
Rize Valiliği tarafından, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kapsamında Rize’deki şehit ve gazi…
Yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Çaykur Rizespor, Erzurum Palandöken Yüksek İrtifa Kamp Merkezi'nde çalışmalarına hız kesmeden…
15 TEMMUZ Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Rize Valisi İhsan Selim Baydaş bir mesaj…
AK Parti Rize İl Başkanı Yılmaz Katmer, "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin, açıklamalarda bulunularak “Bu süreçte,…
Emniyetten kaçakçılara ağır darbe: Binlerce Makaron ve Kaçak Ürün Ele Geçirildi.4 kişi hakkında adli işlem…