Müslümanlar, ‘Altın ve Dolar’ biriktirmeyi seviyorlar. Gelecek güvencesi olarak görülen bu birikim araçlarının ulusal para yerine tercih edilmelerinin nedeni, her geçen gün daha çok değer kazanmaları ve her hangi bir çalkantı halinde her yerde, her şekilde geçerliliklerini korumaları.
Bu yerleşik düşünce yerel paraya güvensizliğin bir nedeni olabileceği gibi bunu besleyen asıl dürtünün faiz korkusu olduğu bir gerçek..
Bu korku, müslümanları değer kaybeden yerel para yerine altın ve dövize(daha çok dolara) yönlendirdiği gibi, bu birikimlerin faiz aracı görülen bankalar yerine yastık altına girmelerine de yol açıyor.
İslam ülkelerinde bazı yerleşik inançlar, bu ülkelere hükmetmeye çalışan ABD’nin parasının baş tacı edilmesinin ana nedeni..
Parasının alım gücünde bir azalma olmasın diye doları biriktirmeyi tercih eden ve bunu banka mevduatı dışında tutan müslüman, inancına göre faizden kurtulmuş oluyor!
Peki, bu durum mantığa ters gelen bir durum değil mi?
Diyelim ki; biriktirdiğiniz 100 birim yerel parayı yıl başında bankaya yatırmış olsaydınız size en çok enflasyon miktarı kadar kâr payı verilecekti. Sizin bankaya yatırdığınız bu para da bir başkasına kredi olarak verilecek, onun hizmetine sunalacak, ekonomiye katkı sağlayacaktı. Bankalarda paranın artması ayrıca kredi faizlerinin düşmesine imkân oluşturacaktı.
Peki, elinizdeki 100 birim yerel parayı yıl başında dolara veya altına yatırıp banka mevduatı dışında değerlendirseydiniz kârınız ne olacaktı?
-En az üç katı kadar..!
Bu bir gariplik değil mi?
Paranızı bankaya yatırıp daha az para kazanıp, daha çok kişiye yardımcı olduğunuzda bu haram kabul edilirken;
Paranızı dolara ve altına yatırıp yastık altına atarak üç kat kazandığınızda bu haram görülmüyor..!
Üstelik bu tercih nedeniyle (bilhassa) dolar değer kazanıyor, ülkede sürekli talep edilen para haline geliyor.
Ülkenin dolara ihtiyacı artıyor ve bu şekil biriktirilen paranın ülke ekonomisine zerre yararı olmuyor!
Bu tablo, islâmın günümüzün ekonomik işleyişine uygun yorumlanmamasının bir sonucu.
Müslümanların aleyhine olan bir inancın önüne geçmek gerekmez mi?
Türkün parasıyla, paranın değerini korumak ve bu parayı dolaşıma sokmak haram kabul edilirken, ABD’nin parasıyla yerel paranın değerinden çok daha fazla kazanmak ve bu parayı yastık altında biriktirmek nasıl faiz dışı görülebiliyor? Bu sizlere de garip gelmiyor mu?
Bu konularda diyanetin neden üzerinde konsensus sağladığı bir görüşü yok?
Oysa, bu sorun ülke açısından, ekonomimiz açısından son derece önemli bir sorun…