Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi Uluslararasında, Azerbaycan, Orta Asya ve Türkiye’de gıda kaybı ve israfı ile ilgili mevcut zorlukların görüşülmesi ve gıda kaybı ve israfının azaltılması amacıyla ivedilikle ihtiyaç duyulan çalışmaları değerlendirmek üzere 29 Eylül’de bir konferans gerçekleştirdi.
Bayram Ali Kavalcı
Konferans, alt bölgedeki ulusal hükûmetleri, gerekli politika değişikliklerine destek olmaya ve diğer ortakların, gıda kaybı ve israfının azaltılması amacıyla harekete geçebilmesine elverişli bir ortam yaratılması adına yeterli düzenleyici mekanizmaları kullanmaya davet etti.
FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, konferansta gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “Politika yapıcılar, politika mekanizmaları ve düzenleyici mekanizmalar içeren, diğer aktörleri, gıda kaybı ve israfını azaltacak somut adımlar atmaya teşvik eden elverişli bir çerçeve oluşturmalıdır.” ifadesine yer verdi.
Gutu’nun ardından konuşan Bölgesel Koordinasyon Merkezi, Bölgesel Program Koordinatörü Ahmet Volkan Güngören konuşmasında şu hususları belirtti: “Gıda kaybı ve israfının azaltılması, politika tasarımı ve müdahaleler açısından en öncelikli konulardan biridir ve gıda kaybı ve israfı meselesinin ele alınması için ortak bir yanıta ihtiyaç vardır.”
İyi uygulamalar ve başarı hikâyelerine de yer verilen konferansta kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum aktörlerinin yanı sıra ülkeler arasında çok disiplinli, çözüm odaklı iş birliklerine ilham verilmesi de amaçlandı. Gıda kaybı ve israfını azaltmanın olumlu etkilerine ulaşılıp bu etkilerin arttırılması için iyi yönetişime ve tüm oyuncuların uyumlu bir şekilde çalışmasına ihtiyaç vardır.
FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, alt bölgede gıda kaybı ve israfının azaltılması alanındaki son gelişmeleri paylaştı. Ayrıca, Türkiye’nin Gıda Kayıpları ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine İlişkin Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın temel unsurlarının uygulanması ve Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da gıda kaybı ve israfının sebepleri ve etkilerine dair ülkeye özel analizler hakkında da bilgilendirmede bulunuldu. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sn. Aylin Çağlayan Özcan, konuşmasında, gıda kaybı ve israfının azaltılması için Türkiye’nin kendi deneyimlerini paylaşmaya ve diğer ülkelerin deneyimlerinden dersler çıkarmaya hazır olduğunun altını çizdi.
Konferansa farklı sektörlerden davetli konuşmacılar, gıda bağışlarını kolaylaştıran yasal gelişmeler ve tarih etiketlemesi konusundaki iyileştirmelerden, nano-mühendislik uygulamalarından faydalanılan gıda ambalajları ve fazla gıda yönetimi için teknoloji tabanlı platforma kadar ilham verici örneklere değinerek yenilikçi ve teknolojik çözümler hakkında paylaşımlarda bulundular.
Konferans, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Azerbaycan, Orta Asya ve Türkiye’de Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması Projesi” kapsamında düzenlendi. Söz konusu proje, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan’a, politikayı ve teknik hususları dâhil etmek suretiyle, üreticilerden tüketicilere kadar gıda sisteminin tüm alt sektörlerini hedefleyen ulusal stratejiler ve eylem planları geliştirmeleri ve uygulamaları konusunda destek oluyor. Ek olarak, proje, alt bölgede diyaloğu geliştirmeyi, hem kamu sektöründen hem özel sektörden aktörleri harekete geçirmeyi ve gıda kaybı ve israfı ile mücadele edilmesine yönelik çalışmaları kolaylaştırmayı amaçlıyor.