Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

23 Haziran vaka sayısı açıkladı: Can kaybında yükseliş

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin Günlük

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin Günlük Koronavirüs Tablosu’nu paylaştı. Türkiye’de son 24 saatte 5 bin 809 kişinin testi pozitif çıktı, 65 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de son 24 saatte yapılan 224 bin 192 testin sonucuna göre 13 Haziran 2021 tarihi itibariyle 550  kişinin septomlu, 5 bin 809 kişinin semptomsuz olarak koronavirüse yakalandığı belirlendi.

Son 24 saatte 65 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti

.

BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMALAR

Sağlık Bakanı  Fahrettin Koca, cuma gününden (25 Haziran) itibaren 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların aşı randevusu alabileceğini söylerken, “55 milyona yakın vatandaşımızın en az yüzde 70’ini Kurban Bayramı’na kadar en az bir doz aşılanmış olmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Koca, aşı tedariğinde bir sorun olmadığını belirtirken, bugüne kadar 24,5 milyon doz BioNTech, 34 milyon doz Sinovac aşısının geldiğini aktardı. Yayılma hızının çok yüksek olduğu Delta varyantına ilişkin de konuşan Koca, “Delta varyantıyla ilgili şu ana kadar sekansı yapılmış olan, adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak da İstanbul’da görüldü” ifadesini kullandı.

 

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Koca, “Salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için tedbirler aldık ve şimdi de aşıyla salgından kurtulmanın eşiğindeyiz” dedi. Salgın sebebiyle 50 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini söyleyen Koca, “Dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik” şeklinde konuştu.

“18 yaş ve üzeri olan vatandaşımızı aşılamak istiyoruz”

Koca, “Biz özellikle şu dönemde hızla 18 yaş ve üzeri olan vatandaşımızı aşılamak istiyoruz. Ne kadar erken yapabilirsek, toplumsal bağışıklığı o kadar erken sağlayabileceğimizi, erken dönemde bir tedbir anlamında çözüm olacağına inanıyoruz” derken, cuma gününden itibaren 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşların aşı randevusu alabileceğini belirtti.

Delta Plus varyantının henüz Türkiye’de tespit edilmediğini aktaran Koca, “Delta varyantıyla ilgili şu ana kadar sekansı yapılmış olan, adı konan 134 vakamız oldu. Yoğunluklu olarak da İstanbul’da görüldü. İstanbul’da 82 vaka, Düzce’de 18, Van’da 8, Ankara’da 4, İzmir‘de 3, diğer illerimizde 1-2 olmak üzere toplam 16 ilimizde görüldü” dedi.

“İki aşı arasındaki süreyi 4 haftaya çekebiliriz”

Birinci ve ikinci doz arasındaki sürenin azalabileceğini de söyleyen Koca, şu ifadeleri kullandı:

“Etkili olan aşıları erken dönemde bir an önce yapılmasının önemiyle birlikte, 2 dozda delta varyantına daha güçlü bir etkinin olduğunu da biliyoruz. Önümüzdeki süreçte 18 yaşa kadar indirdiğimiz bu dönemde aşının tedarikiyle birlikte muhtemel 6 haftalık süreyi daha erkene de, 4 haftaya da çekebiliriz. Önümüzdeki haftalar bunu netleştirmiş oluruz. Tamamen 18 yaşa kadar vatandaşımızın en az bir kere aşılanmasını sağlamak birinci hedefimiz. İkincisi de hızla ikinci aşılarını vatandaşlarımızı bir an önce yapmak. Dolayısıyla delta varyantına karşı etkisini oluşturmak istiyoruz.”