Haber: Semra SAKARYA
Toprak, Osmanlı döneminde Ali Rıza Erten tarafından çay üzerine hazırlanan raporun Cumhuriyet döneminde dikkate alındığını ve bu rapor doğrultusunda Cumhuriyet hükümetinin kararlı adımlar attığını belirtti. Toprak, “Cumhuriyet, çay tarımını Rize’de destekleyerek Osmanlı döneminde çeşitli yerlerde başarısız denemelerin ardından kararlılıkla bu işe el attı” dedi.
1935 yılında başlayan çay üretim sürecinin 1946-1947 yıllarında Rize’de ilk çay fabrikasının kurulmasıyla meyvelerini verdiğini ifade eden Toprak, Atatürk’ün bu projeye yönelik eleştiriler karşısında ısrarla süreci desteklediğini ve gerekli kaynakları sağladığını vurguladı. Toprak, “Atatürk, fakir halkın parasını Rize’de harcıyorsunuz gibi eleştiriler karşısında duruşunu bozmadı. Cumhuriyet hükümeti bu çay politikasının arkasında durdu ve Rize halkının refah seviyesinin bugünlere gelmesine büyük katkı sağladı” ifadelerini kullandı.
Rize’deki ekonomik refahın en büyük kaynağının çay olduğunu belirten Toprak, bu refahın temelinin Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in çay tarımını desteklemesine dayandığını hatırlattı. “Rizeliler, hem milli mücadeleyi kazandıran hem de Cumhuriyet’in değerlerini yerleştiren Atatürk’e minnettar” diyen Toprak, çayın Rize için önemine vurgu yaparak, Cumhuriyet’in getirdiği değerlerin korunmasının da büyük bir sorumluluk olduğunu ifade etti.