Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anzer Balı Üretiminde Yeni Dönem: Petekler Mühürlendi

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı ünlü Anzer Yaylası’nda, 2024 yılı bal üretimi için hazırlıklar tamamlandı. Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Rize Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan protokol kapsamında, bu yılın bal üretimi için petekler mühürlendi.

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte yaylada 2 gün süren çalışmalar sonucunda, 5 kilometrelik aralıklarla belirlenen 10 ayrı noktada petekleri mühürledi. Bu süreçte Özkırım’a, Anzer Muhtarı Remzi Güzel ve bölgedeki kooperatif başkanları eşlik etti.
Prof. Dr. Aslı Özkırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, 40 yıldır Anzer balının kalitesini analiz ederek bu bala değer kattıklarını ve kimlik kartı oluşturduklarını belirtti. Özkırım, bal üretim sürecinde tüm koşulların sağlıklı bir şekilde sağlandığını ve arıcılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde kovanların işaretlendiğine dikkat çekti.

 

Bilimsel Yöntemlerle Anzer Balının Kalitesi Artıyor 

Özkırım, Rize Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yaptıkları protokolün detaylarını paylaşarak, bu yıl bilimsel olarak farklı bir metot uyguladıklarını belirtti: “Anzer balının değerini ve kalitesini somut verilerle ortaya koymak amacıyla, bal sezonu başladığında Hacettepe Üniversitesi burada olacak. Kovanlar mühürlenecek ve bal sezonu boyunca kimse o kovanlara dokunamayacak. Seçtiğimiz kovanları mühürledik ve resmi olarak Anzer balı sezonu açılmış oldu.”
Referans Bal Uygulaması
Mühürlü kovanlardan bir ay sonra alınacak ballar, 2024 yılının referans balları olarak kullanılacak. Diğer üreticilerin balları, bu referans ballarla analiz edilerek uygunlukları belirlenecek. Prof. Dr. Özkırım, “Hacettepe Üniversitesi ve Tarım Müdürlüğünün bölgede 10 kovanı var. Böylelikle Anzer balının kendine özgü kalitesini üretim aşamasında kontrol altında tutmuş olacağız ve Anzerlilerin ballarını koruma mücadelesine bilimsel katkı sunmuş olacağız,” dedi.
Apiturizm ile Şeffaf Üretim
Anzer balının “padişaha sunulan bal” söyleminden öteye geçmesi gerektiğini vurgulayan Özkırım, Anzer Yaylası’nda apiturizm uygulamasına başlayacaklarını açıkladı. Ekoturizmin bir parçası olarak Anzerli üreticiler, ballarını nasıl ürettiklerini en şeffaf şekilde misafirlerle paylaşacak. Özkırım, “Kovan başında Anzer balını tanıtacağız ve coğrafi işaret logosu olmayan kavanozlardan da sorumlu olunmayacak,” diye konuştu.
Bu yeni yöntemler ve şeffaf üretim süreci, Anzer balının dünya çapındaki ününü daha da pekiştirecek ve bölgedeki arıcıların üretim süreçlerini daha sağlıklı ve kontrollü hale getirecek.