Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Aşağıırmaklar Köyü, geçmişte 350 öğrenciye hizmet veren Aşağıırmaklar Yatılıİlköğretim Bölge Okulu ile yanındaki…
Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Aşağıırmaklar Köyü, geçmişte 350 öğrenciye hizmet veren Aşağıırmaklar Yatılıİlköğretim Bölge Okulu ile yanındaki sağlık ocağının âtıl vaziyette bırakılmasına tepki gösteriyor.
Artvin’in Ardanuç ilçesi Aşağıırmaklar Köyü sakinleri, çevredeki 13 köyün öğrencilerine hizmet veren bölge okulu ile sağlık ocağının âtıl durumda bırakılmasına tepki gösterdi.
“HERKES SÜRGÜNE GÖNDERİLİNCE; OKUL BOŞ KALDI”
Selim Albayrak, şunları söyledi:
“Yatılı bölge okulumuz 1972-1973 yılları arasında kuruldu. Aşağı yukarı 25-30 yıl hizmet verdi. Ondan daha sonra buradan herkesi sürgüne gönderdiler. Herkes buradan gidince okul boş kaldı. Şu anda okulun müze olmasını istiyoruz. Bir müze olsa etraftaki eski kalıntışeyler, eski şeyler oraya koyup müze veya bir huzurevi mesela, huzurevi de olabilir. Huzurevi de açılabilir. Fakat devlet hiçbir şekilde ilgilenmiyor, hiçbir şekilde bir yardımda falan bulunmuyor. Böyle atıl durumda duruyor.
“B12 İLACI 5 LİRA, ARDANUÇ’A GİDİP GELMEK 40 LİRA, 50 LİRA”
Yaklaşık 20 yıldır da atıl durumda. Bunun hakkında düşündüğümüz burada 13 pare köyün Sağlık ocağıydı burası. İşte hastalar gelir, burada tedavi olurdu. Doktor vardı, hemşire vardı. Fakat devlet bunları topladı götürdü. Burası Milli Emlak’a aittir, köyün muhtarı bunu iki yıl önce Artvin İl Sağlık Müdürlüğü’ne geçmesini için dilekçe verdi. Oraya geçti. Orası da geldi, köylüyü topladı. İl sağlık müdürlüğü, Artvin il sağlık müdürü köylüyü topladı. ‘Malzemeyi ben vereyim siz işçiliğini yapın burayı faaliyete geçirin’ dedi. Biz de onlara dedik ki; B12 ilacı 5 lira, Ardanuç’a gidip gelmek 40 lira 50 lira, Buraya yazın hiç olmazsa yazın burada bayağı nüfus oluyor. 150-200 kişi oluyor hiç olmazsa bir iğne vuracak bir elaman verin. ‘Tamam’ dediler ama sonradan vazgeçtiler.”
“YAŞLI İNSANLAR 69 KİLOMETREDE ARTVİNE GİTMEK ZORUNDALAR”
Hamzet Irmak ise şöyle konuştu:
“Bölge olarak Irmaklara ait Aşağıırmaklar olarak bölge olarak 500 hanelik bir köydür. Bu köyde sağlık ocağının ve okulun olmamasıçok kötü bir şey. Yani önümüzdeki süreç şunu gösteriyor. İnsanların burada gittikçe yaşlanıyor. Bu yaşlandıkça insan sağlık ocağına ihtiyaç duyuyor. Çocukların okumasını istiyor. Bu verimli alanların böyle terk edilmesi insanlara üzücü bir şey üzücü, yapılacak tek şey var. Okulların gerekirse pansiyon olarak kullanılabilir. Turizm açısından değerlendirilebilir.
En azından buradaki 7 yıllık, 8 yıllık bölge orta okulu var. Bu ortaokulun yandaki dört tane atıl kalmış daireler var. Sonra kalkıp buraya toplu konut yapmanın bir anlam ifade etmiyor. Çünkü buralarda gittikçe köyün özelliğini yitirecek. Köy özelliğini yitirdiği gibi, altyapısı olmayan bir yerde de böyle toplu konutlar, TOKİ’ler yapmak doğru bulmuyorum. Açıkça kişisel olarak düşüncelerim bundan ibaret.
Şimdiki sağlık ocağına gelince sağlık ocağıçok önemli bir yer tutuyor. Aşağı, yukarı 20-25 yıldır burada atıl durumda. İçerdeki sizin de fotoğrafladığınız gibi, makasına varıncaya kadar, defterlerine varıncaya kadar içerde darmadağın duruyor. Yani bu kadar yerlere masraf edilirken hiç değilse hastanelere önem verilsin. İnsanlar yaşlı insanların aşağı yukarı yaklaşık 69 kilometre Artvin’e gidip, gelmesi bundan zor olacaktır. Bundan dolayı bu hizmeti kusursuz yerine getirilmesini istiyoruz. Yani vatandaşlar olarak bu konuda muzdaripiz. Yani genellikle bu yapı içerisinde mutlaka böyle büyük şeylere önem verilerek bu yerlerin yapılması gerek eğer yapılmazsa gerçekten büyük bir sıkıntı yaşayacağız.”
UĞUR İSTANBULLU