Ramazan Bayramı heyecanını yaşadığımız bu üç günde çok sayıda fenerli ve eğri hilalli bayram tebrikleri aldım. Bayram tebriğinde hahamın feneri ne anlama gelir, farkında değiliz. Eğri hilalin İslam kültüründe ne işi var, o da bilinmiyor.
Fenerli bir gösteriyi biz deprem günlerinde bolca gördük. İnternet ortamında videoları paylaşılan 2021 Hatay Expo açılış gösterisinde fenerli dinler buluşması ritüeli yapılmıştı. Sahnede Davut yıldızı, haç ve hilal birlikte tasarlanmıştı. Haham elinde fenerle sahneye geliyor, feneri papazla buluşturuyor, papaz da imamla buluşturuyor…
ertesi gün hemen küfleniyordu. Bazılarında karbonat tadı vardı. Kurumuş Ramazan pidesiyle yalancı paça yapmak istiyordum; kuru pide parçalanır, üzerine kaynatılmış sarımsaklı kavurma eklenir. Yapamadım. Pidemizin damak lezzetiyle de oynandı.
Dönelim eğri hilale ve ucuna asılmış Yahudi fenerine. Ama önce Expo 2021 Hatay açılış videosunda gözümüze soka soka gösterdikleri fenerli seramoniyi izlerseniz daha iyi anlaşılacaktır.
Videonun 59.dakikasında bir imam elinde fenerle ekrana gelecek, birkaç dakika izleyin. Bu seramoni küresel tek devlet hayalindekilerin tek gözlü sahne dekoru içerisinde yapılıyor.
Hahamın elinden papaza, ondan da imamın eline devredilen bu fener Ramazan tebrik kartlarına nasıl girdi derseniz, çok kolay, söz konusu bayram kartlarının yer aldığı dijital dünya o tek gözün egemenlik alanıdır. Hangi kartı seçersen seç hepsinde onun mührü vardır. Aşağıdaki kartla dikkatle bakın, soldaki kartta hilal sanki bakır hamam tası, ucunda fener, hilal sanki o fenerin fener askılığı. Bu hilal bizim hilalimiz olamaz.
Diğer kartta eğri hilalin içindeki caminin hilali de eğri, bir de o fener!
Eğer onların dijital pazarından resim seçmeye kalkarsak başka seçeneğin yoktur, hepsinde eğri hilaller ve Yahudi feneri vardır. Yani demem o ki, oradan kart almayacaksın kardeşim, elinle yazacaksın, ya da bizzat telefonla kendi sıcacık sesinle bayram kutlayacaksın. Bu kadar hazırcı olanı böyle tongaya düşürürler.
Uyanalım. Milli ve manevi değerlerimizi ifade eden sembollerimizi yok olmaktan nasıl kurtarırız, biraz buna kafa yoralım.
Bu yıl şeker bayramı tadında bir bayram olamadı. Deprem acılarının üstüne geldi ve 23 Nisan ile çakıştı, çocuklar da bayram keyfini yaşayamadı. Ancak bilinmelidir ki bundan sonra da 23 Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramlarımız kadük olacak, çünkü MEB, ikinci okul tatilini 23 Nisan öncesine denk getirdi. Hangisini yazayım?
Manevi değerlerimizi Dinler Buluşması adı altında eritenler aynı zamanda Milli değerlerimizi de erittiler. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demeleri ondan.
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?
Not: Kapınıza bayramlaşmaya gelen çocuklara şeker verirken bir tane de odasına asması için kağıt bayrak verir misiniz? Çocukların şekerden daha ziyade kendilerinin olan Türk bayrağına heyecanlandıklarını göreceksiniz.
Mahiye Morgül 22.4.2023