Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çay Nasıl Toplanır?

Çay nasıl toplanır sorusuna cevap

Çay nasıl toplanır sorusuna cevap vermeden evvel cevaplanması gereken ilk soru çay ne zaman toplanır olmalıdır. Çayın toplanma vakti verdiği sürümlere göre değişir. Örneğin ülkemizde kıyıya yakın nemli ve sıcak bir bölgede yılda 4 kez çay sürüm verebilir. Eğer daha iç ve rakımı yüksek olan kesimler söz konusu ise bu durumda 2 sürüm anca vermektedir. Bu da genelde Mayıs ve Haziran aylarında toplanmaktadır. Bir sonraki sürümler olursa onlar da Temmuz – Eylül dönemlerinde toplanabilir hale gelmektedir. İklim koşullarına göre bazı yıllarda bu aylar biraz daha ileriye sarkarak Ekim’i bulabilmektedir.

Çayın Toplanması

Çayın toplanması klasik yöntem olarak elle veya daha teknolojik şekilde çay toplama makineleri vasıtasıyla yapılmaktadır. Çay yapraklarının toplanması coğrafi koşulların da etkisi ile oldukça yorucu ve zahmetli bir iştir. Taze olan çay yaprakları ve tomurcuklarının büyük bir titizlikle kesilerek toplanması büyük bir gayret gerektirir. Özellikle yaprakların ve tomurcukların kalitesinin korunması için elle toplanması oldukça mühimdir.

Çayın kesilerek toplanması sonrası oksijenle teması başlar. Bu da çayın kalitesinin azalmaya başlaması demektir. Taze çay yapraklarının oksijene temasını en aza indirgeyebilmek için toplandıktan hemen sonra bekletmeden çay üretim tesislerine sevk edilmesi önemlidir. Bu konuda yoğun çay bahçelerinin bulunduğu yerlere çay işleme tesisleri kurularak çayın en kaliteli şekilde olmasını sağlamak amaçlanmıştır.

Çay toplama işlemi coğrafi koşullar ve iklim şartlarından ötürü ülkemizde oldukça zorlu ve yorucudur. Bazen Karadeniz’in nemli ve bunaltıcı sıcağıyla cebelleşmek gerekir. Bazen de sağanak yağmur altında çay toplama işlemi gerçekleştirmek zorunda kalır insan. Çayın toplanmasının ardından oksidasyon sürecinden asgari düzeyde etkilenmeleri için hızlıca üretim tesislerine intikal ettirilmesi önemlidir. Bu nakil işlemleri de çay bahçelerinde araçların girebileceği yollar olmadığı için ilkel, teleferik tarzı yöntemler kullanılmaktadır. Bir hali zorlu ve yorucu olan çay toplama işi sonrasında çay bitkisinin eşsiz lezzeti ve toplanması için harcanan emeğin tadı bardaklarımızda mis gibi çay haline geliyor.

incidorukcay.com