Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP, Rize Çayeli’nde ÇAYKUR’un Kota ve Kontenjan Uygulamalarını Protesto Etti

Rize, 17 Temmuz 2024 – CHP Rize İl Örgütü, Çayeli ilçesinde ÇAYKUR’un kota ve kontenjan uygulamalarını protesto etti. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı basın açıklamasında, çay üreticilerinin yaşadığı sorunların temel nedeninin AKP iktidarı ve saray olduğunu belirtti.

Rize, 17 Temmuz 2024

Deniz, çay üreticilerinin özel sektörün düşük fiyattan çay alması, kota ve kontenjan sorunları, düşük fiyat uygulamaları gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Deniz, “Değerli çay üreticilerimiz, bugün yaşadığınız özel sektörün düşük fiyattan çay alması, kota ve kontenjan sorunu, düşük fiyat uygulaması ve diğer sorunlarınızın temel nedeni AKP iktidarı ve saraydır,” dedi.

“Her Çay Sezonunda Sıkıntılar Azalacağına Artmakta”

Basın açıklamasında konuşan CHP İl Başkanı Saltuk Deniz, her çay sezonunda yaşanan sıkıntıların azalmak yerine giderek arttığını belirtti. “Çaya verilen fiyat çok düşüktü, şimdi daha da düşük oldu. Geçen sene bir kilo çay satıp iki ekmek alınırken, şimdi bir ekmek bile alınamıyor,” diye konuştu. Türkiye’nin gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülkelerden biri haline geldiğini vurgulayan Deniz, AKP iktidarının çay üreticilerine, çiftçilere, emeklilere ve çalışanlara zam yapmadığını söyledi.

“ÇAYKUR İlk Defa Sezon İçinde Alım Yapmama Kararı Aldı”

Deniz, ÇAYKUR’un plansızlık ve programsızlık nedeniyle fabrikaların dolduğunu ve çay yüklü kamyonların fabrikalarda saatlerce, bazen bir günü aşan sürelerle sıra beklediğini ifade etti. “ÇAYKUR ilk defa sezon içinde bir gün bile olsa alım yapmama kararı aldı. Bu olabilir, ama bu noktaya niye geliniyor, niye üreticiyi mağdur ediyorsunuz?” diye sordu.

Düşük Fiyat Uygulaması ve Diğer Sorunların Temel Nedeni AKP İktidarı”

Çayda yaşanan sıkıntıların beceriksiz iktidar yüzünden her geçen gün arttığını belirten Deniz, bu durumun bilerek yapıldığını söyledi. “Bilerek çay üreticisi mağdur edilmektedir. Bilerek açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmektedir. Tüm çay üreticilerimize sesleniyoruz: Çayda taban fiyat uygulaması yoktur. Açıklanan ÇAYKUR’un alım fiyatıdır. Özel sektörü bağlayan yasal bir durum yoktur. Onun için biz diyoruz ki çıkarın Çay Kanunu’nu, çıkarın ki çayda taban fiyat kanuni olarak zorunlu hale gelsin. Çayda taban fiyat olursa ne kota sorunu ne kontenjan sorunu ne de çay satamama sorunu olur,” dedi.

“Biz Hakkımızı Arıyoruz”

Eylem sırasında AKP’li olduğunu belirten bir vatandaş, çayı 35 TL’den sattığını iddia ederek gerginlik yarattı. Çayeli Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Sarı, vatandaşa tepki göstererek, “Çayeli halkı Rize’nin en büyük kazasıdır. Çayeli’ne hep birlikte sahip çıkacağız, yalandan çakallık yapmaya gerek yok. Yalandan buraya gelip gösteriş yapmayın, biz hakkımızı arıyoruz. Haklı konuşuyorum, kimseye de eyvallah diyecek durumda değiliz. Bu vatan bizim, bu Çayeli bizim, hepimiz Çayeli’ne sahip çıkacağız,” dedi.

Protesto eylemine çay üreticileri, bazı mahalle muhtarları ve Çayeli Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Sarı katılarak destek verdi. Sarı, Çayeli halkına birlik çağrısı yaparak, Rize’ye sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı