Alpay devlete karşı işlenen suçlar’ adı altında hapishaneleri dolduran yüz binlerce insan başta olmak üzere, Anayasa’nın eşitlik ilkesi göz önünde tutularak genel af istediklerini kaydetti. AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılması gereken kişileri hatırlatan Alpay, genel affın toplumu rahatlatacak bir adım olacağını belirterek, “Ülkemiz gergin bir siyasi atmosferde kutuplaşarak yol alırken, hükümlü ve tutuklulara yönelik bir ‘af’ gerçekleşmelidir.” dedi.
Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Hüseyin Alpay yayımladığı yazılı açıklamada ayrıca, Bağ-Kur sorununa da vurgu yaparak, tescil, ihya ve 99 öncesi tam eşitlik taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi. Alpay, “Sayın Cumhurbaşkanı tam 1 yıl önce 7200 prim indirimi sözü verdiği halde bu gerçekleşmedi.” ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Hüseyin Alpay açıklamasında şu görüşleri savundu:
“AİHM kararlarıyla hemen serbest bırakılmaları gereken insanlar içeride tutuluyor”
Türkiye’de hukuk alanı ile yargı alanında eşitsizlikler ve hatalar var. Davaların siyasallaşması ve çıkan kararların vicdanlarda soru işaretlerine yol açması toplumda büyük kırılmalara neden oluyor. Ülkemiz gergin bir siyasi atmosferde kutuplaşarak yol alırken, hükümlü ve tutuklulara yönelik bir ‘af’ gerçekleşmelidir. Af, topluma anlatılarak ve ikna edilerek gerçekleştirilmeli, başka toplumsal kırılmalara olanak vermeden yapılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Biz insanlara, kişilere karşı işlenmiş suçları affedemeyiz. Onların muhatapları vardır’ demişti. Hiç olmasa bu sözleri doğrultusunda ‘devlete karşı işlenen suçlar’ adı altında hapishaneleri dolduran yüz binlerce insan için bir af getirilmelidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla hemen serbest bırakılmaları gereken insanlar içeride tutuluyor. Gerçekleşecek af, bu insanlara yeniden yargılama yapılamayacağına göre bu haksızlıkların giderilmesi anlamında büyük önem taşıyacaktır.
“Bağkur prim eşitlemesi ile tescil, ihya ve 99 öncesine tam eşitlik”
Öte yandan Türkiye’de insanlarımız hayat pahalılığı altında eziliyor ve bazı toplum kesimlerinin sorunları da gün geçtikçe ağırlaşıyor. Bunlardan en önemlileri Bağ-Kur sistemi içerisindeki yurttaşlarımızdır. Sayın Cumhurbaşkanı tam 1 yıl önce 7200 prim indirimi sözü verdiği halde bu gerçekleşmedi. Vergi kaydı bulunduğu ve sigortalı olma niteliğini taşıdıkları halde 4 Ekim 2000 tarihinden önce Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmamış olan esnaf ve sanatkârların, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 4 Ekim 2000 tarihinden başlatılması nedeniyle emeklilikleriyle ilgili ciddi sorunlar hala giderilmemiştir. Esnafımızın 4 Ekim 2000 tarihinden önceki vergi kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılması günümüzün en acil taleplerinden biridir. Yine aynı şekilde geçmişe dönük Bağ-Kur borçları, ait oldukları dönemdeki prim tutarları ile hesaplanarak esnafımıza kolaylık sağlanmalıdır. 1999 öncesi Bağ-Kur girişi olanlar ise SSK şartlarında emekli edilmelidir.