Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hazine ve Maliye Bakanlığı: “ÇAYKUR İçin CHP Spekilasyon Yapıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, katıldığı bir televizyon programında aralarında ÇAYKUR’un da bulunduğu 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün (KİT) örtülü bir şekilde özelleştirilme sürecine sokulduğunu iddia etti. Yavuzyılmaz, bu iddiasını AK Parti tarafından hazırlanan yasa teklifi tasarısına dayandırdı ve sürecin sessizce yürütüldüğünü öne sürdü.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Gazeteci İlker Karagöz’ün sunduğu “Çalar Saat” programında konuşan Yavuzyılmaz, “AK Parti’nin hazırladığı yasa teklifi tasarısı ile devlete ait büyük şirketlerin yönetim yapılarında değişikliğe gidilmesi planlanıyor. TTK, TKİ, ETİ Maden İşletmeleri, EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, BOTAŞ, TPAO, ÇAYKUR, ET ve SÜT KURUMU, Devlet Demiryolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi 19 büyük devlet şirketinin yönetimsel yapıları değiştirilmek isteniyor” dedi.
Bakanlıktan Açıklama: İddialar Gerçeği Yansıtmıyor
Deniz Yavuzyılmaz’ın iddialarına Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık, 19 KİT’in özelleştirileceği veya yabancı sermayeye satılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlık açıklamasında, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz Yavuzyılmaz tarafından, Sayın Bakanımıza atfen 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü’nün (KİT) hazırlanan bir Kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı iddia edilmiştir. Bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
KİT’lerin Daha Verimli Çalışması Amaçlanıyor
Açıklamada, KİT’lerin mevcut durumda 233 sayılı KHK’ya tabi ve sermayesinin tamamı devlete ait teşebbüsler olduğu hatırlatılarak, yapılacak düzenlemelerin KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmasını amaçladığı belirtildi. Bakanlık, “Taslak düzenlemeler ile KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsallıklarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bunu satış olarak yorumlamak iyi niyetli bir yaklaşım olmayıp halkı bilinçli olarak kandırmaktır” dedi.
Yönetim Kurullarında Profesyonelleşme Hedefi
Taslak çalışmada, KİT yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşmasının hedeflendiği ifade edildi. Açıklamada, “Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır” denildi.
Spekülasyonlar KİT’lere Zarar Verir
Bakanlık, yapılan çalışmanın KİT’lerin kurumsallığını artırarak uluslararası platformlarda da rekabet gücünü artırmayı amaçladığını vurguladı. Açıklamada, “Şeffaflık ve hesap verebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmaktadır. Bu haberler sadece spekülasyon niteliğinde olup gerçeği yansıtmamaktadır” denildi