Hayati Akbaş
İstanbul Barosu 53. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Seçimlerde mevcut İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adına adaylardan biri oldu. Aynı gruptan Baro Başkan Yardımcısı Ali Gürbüz de adaylar arasında. Değişim İçin Avukatlar Grubu adına ise İbrahim Kaboğlu yarıştı.
İstanbul Barosu Başkanlığı için 2’si kadın 11 adayın yarıştığı seçimlerde, 161 sandıkta 64 bin 72 üye oy verdi.
Önceki dönem CHP Milletvekili olan İbrahim Kaboğlu sandıktan bwn öok oy alan isim oldu ve seçimleri kazandı.
Alınan oylar
İbrahim Kaboğlu
7 bin 219
Hasan Kılıç
5 bin 497
Turgay Bilge
4 bin 997
Filiz Saraç
4 bin 76
Ali Gürbüz
3 bin 974
BAYRAKTUTAN TEBRİK ETTİ
TBMM İdare Amiri ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’da Baro Başkanı seçilen Kaboğlu’nu yayınladığı bir mesaj ile kutladı. Bayraktutan mesajında şu ifadelere yer verdi “İstanbul Barosu Başkanı seçilen değerli büyüğümüz, hemşerimiz, TBMM çatısı altında birlikte görev yapmaktan onur duyduğum önceki dönem İstanbul Milletvekilimiz Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu’nu yürekten kutluyor, yeni görevinde üstün başarılar diliyorum”.
İMAMOĞLU’NDAN TEBRİK
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, X hesabından “İstanbul Barosu seçimlerini kazanan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve yeni yönetimini tebrik ediyorum. Hakkın, hukukun, adaletin en büyük talep olduğu bugünlerde faaliyet yürütecek baromuza başarılar diliyorum.” açıklamasında bulundu.
Kaboğlu’nun tartışılan listesi ve İstanbul Barosu’nun yeni yönetimi şöyle:
Yönetim Kuruluda şu isimlerden oluştu; Metin İriz, Arzu Becerik, Mehmedali Barış Beşli, Ahmet Ergin, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı, Fatma Hopikoğlu.
İBRAHİM ÖZDEN KABAOĞLU KİMDİR
İbrahim Özden Kaboğlu 1950 yılında Artvin’in Borçka İlçesinde doğdu. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. 1987’de doçent, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesör oldu.
2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığına getirildi. Bu görevde iken Azınlık ve Kültürel Haklar Raporu’nu açıklarken fiziksel şiddete maruz kaldı ve daha sonra hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 2008 yılında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan açılan davadan raporun bilimsel içeriğe sahip olduğu ve şiddeti teşvik etmediği gerekçesiyle beraat etti.
Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde iken 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden ihraç edildi. 2007 yılından beri Birgün gazetesinde köşe yazısı yazmaktadır.