Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rizeli çay demleme şampiyonundan ‘lezzetli çay demlemenin’ incelikleri; Bayburtlular hep böyle demliyormuş

Çay demlemek kolay gibi görünse de incelikleri bulunan bir iştir. Bu bilgiler sayesinde lezzetli çay demlemenin tüm püf noktalarını öğreneceksiniz

Çay demlemek kolay gibi

Çay, Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Kuzey’den Güney’e, Doğu’Dan Batı’ya günün her saatinde içilen çay, iyi demlendiğinde bardak bardak içilir. Peki iyi ama lezzetli çay nasıl demlenir. Rizeli çay demleme uzmanı Gülhanım Delihasan, iyi çay yapmanın inceliklerini tek tek açıkladı

Gülhanım Delihasan, Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “En İyi Çay Dmeleme ve Sunum” yarışmasında 1. oldu. Delihasan’a göre lezzetli çay demlemenin püf noktaları şunlar:

Şu çok önemli. Önce alt demliğimizdeki su kaynamalı. Ve üst demliğimize kaynar suyu ilave etmeliyiz. Onun üzerine çayımızı ilave etmeliyiz. Bu konuda çok karışıklık oluyor. Önceden demleyenler oluyor, çayı yakıyor, tadını bozuyor. Bu kriter çok önemli. Tabii ki porselen demlik veya bakır demlik çok çok önemli bu konuda.

ÇAY BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLİYOR

Acibadem.com.tr’de aktarılan bilgilere göre, Yapılan araştırmalara göre siyah çay kalp sağlığına olumlu katkı sağlar. Siyah çayın içerisinde bulunan flanovidler sayesinde kardiyovasküler riskler yüzde 68 daha düşük çıkar. Ayrıca çay içerisindeki kateşinler ve theaflavinler normal hücre büyümesini engellemeden kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Çay ve çay polifenolleri bakteri öldürücü ve bakterinin büyümesini engelleyici özellikleri sayesinde güçlü bir bağışıklık sistemini destekler.

TADI ACI ÇAY İÇİLİR Mİ?

Tadı acı olan çay, genellikle aşırı demlenmiş ya da fazla miktarda çay kullanıldığı için acılaşır. Acı olmasına rağmen içilebilir ve sağlık açısından bir zararı yoktur, ancak içim keyfini olumsuz etkileyebilir. Bu tür çayda antioksidanlar hala mevcut olsa da, ideal lezzet deneyimi için çayın doğru sürelerde demlenmesine dikkat edilmelidir. Fazla acılaşmış çay, içine limon veya bal eklenerek daha içilebilir hale getirilebilir.

YEMEKLERDEN HEMEN SONRA TÜKETİLMEMELİ

Ayrıca çaydaki okzalat miktarı fazla olduğu için böbreğinde kum veya taş olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Fazla tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. Tansiyon sorunu olanların günde 1-2 bardaktan fazla tüketmemeleri gerekir. Yemek sırasında veya yemek sonrasında hemen çay tüketilmemeli.

Kaynak: Acibadem.com.tr Derleme: Bayburtmanset.com