Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Müdürlüğünden öğrencilere “Diyabet Farkındalık Eğitimleri” verildi

Rize’de okullarda diyabet farkındalığının artırılması ve diyabetli öğrencilerin okullarda yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla okullarda eğitim düzenlendi.

Rize’de okullarda diyabet farkındalığının

Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturan bir klinik tablo ile öne çıkmakta.Daha yaygın ve sıklıkla erişkin yaşlarda görülen tip 2 diyabetin artmasının yanında birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı bildirilmektedir. Tip 1 diyabet daha çok çocuklarda görülmektedir. Çocukluk çağı diyabetinin yönetimi, çocuğun kendisi, ailesi, okul ve sosyal çevresinin tamamını kapsayan ve her alana doğru dokunuşlar yapılmasını gerektiren zorlu bir süreçtir.

Bu sürecin bütüncül olarak ele alınması, diyabetli çocuk ve çevresindekilere gerekli bilgi, beceri ve tutum kazandırılmasında en önemli etken diyabet eğitimidir. Diyabet eğitimi, diyabetli çocuk ve ailesine, okuldaki öğretmen ve çalışanlara, diğer sosyal çevresine yeterli düzeyde aktarıldığında diyabetle yaşam kaliteleri artacak, çocuklar sağlıklı kalabileceklerdir.

Bu amaca yönelik olarak, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülmekte olan “Okulda Diyabet Programı” protokolü kapsamında her yıl diyabetli öğrencilerin bulunduğu okullar ziyaret edilerek Diyabet farkındalık eğitimleri verilmekte.

Bu yıl da; okullarda diyabet farkındalığının artırılması ve diyabetli öğrencilerin okullarda yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla 2023-2024 eğitim yılının 2.dönemi boyunca, Müdürlüğümüz Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde görev yapan Diyetisyen Burcu Özgürler Çakır ve Diyetisyen Sümeyye Topçu Kurtoğlu tarafından Tip 1 diyabetli öğrencilerin bulunduğu merkezde bulunan 24 okulda 1831 öğrenci, 86 öğretmen, 13 okul çalışanına eğitim verilmiştir. Ayrıca Çamlıhemşin, Fındıklı, Güneysu, Pazar ilçelerinde  İlçe Sağlık Müdürlüğü/ Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarımız tarafından 14 okulda 792 öğrenci, 25 öğretmene eğitim verildi.