Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaş Çay Fiyatlarında Yangın Devam Ediyor

  Yeniden Refah Partisi

 

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve STK ve Halka İlişkiler Başkanı Cemil Çolak, yaş çay fiyatlarında yangının devam ettiğini ve özel sektöre çay satan üreticilerin yıllık 600 milyon lira kayıp yaşadığını kaydetti.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve STK ve Halka İlişkiler Başkanı Cemil Çolak, yaş çay politikasında iktidara yaptıkları uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle ÇAYKUR’un yaş çaya uyguladığı taban fiyat ile özel sektörün alımını yaptığı yaş çay kilo fiyatı arasında 1 TL fark bulunduğuna vurgu yaparak, “Yaş çay politikaları ile ilgili geçmiş dönemden itibaren yapmış olduğumuz uyarıların dikkate alınmaması, önemsenmemesi, yanlışlara ısrarla devam edilmesi neticesinde gelinen noktada bugün özel sektörün çay müstahsilinden yaş çay taban fiyatının %35 daha düşüğüne yani 1 kilogramı 2,70 TL’den yaş çay satın alınmasına yol açmıştır.” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Çolak, bazı borsa yöneticilerinin yaş çayda yaşanan bu olumsuzlukları fırsata çevirerek düşük fiyattan çay satın alma yarışında bulunduklarını kaydederek, “Çayın sorunlarının çözümünde en önemli ve etkin Sivil Toplum Kuruluşlarının başında gelen Rize Ticaret Borsası ile Rize Ziraat Odası yöneticilerini samimi olmaya davet etti.

Özel sektörün ÇAYKUR taban fiyatından yüzde 35 düşük çay almasının sel felaketi ve pandemi nedeni ile ekonomik olarak zor durumda olan bölge halkının ve çay müstahsilinin büyük haksızlıklar ile karşı karşıya kalmasına ve yeni mağduriyetlerin oluşmasına sebep oluşturduğunu kaydeden Çolak, “Hükümet yıllık olarak çay politikasını bölgenin üretim kapasitesinin sadece %50’sini göz önüne alarak belirlemekte, kalan %50 çay üretimi ise özel sektör tarafından üretilmekte ve hükümet tarafından dikkate alınmamaktadır. Bunun sonucu tabii olarak müstahsile yansımaktadır. Genel olarak çay müstahsilinin gelirini inceleyecek olursak; özel sektörün yaş çaya verdiği kilogram fiyatı ile ÇAYKUR tarafından verilen yaş çay kilogram fiyat ortalaması açıklanan yaş çay taban fiyatının çok altında kalan müstahsilin bu zamlardan istifade edemediğini ortaya koymaktadır. Hesap uzmanlarının yapmış olduğu araştırma neticesinde, bu olumsuz şartlar bölgemizin yıllık 500 milyon ile 600 milyon TL arasında maddi kayıp yaşamasına sebep olmaktadır. Yeniden Refah Partisi olarak bu durumu kabul etmeyeceğimizi ve bu duruma karşı kayıtsız kalmayacağımızı belirtmek isteriz.” diye konuştu.

Çolak, “Yıllardır konuşulan çayın tarladan üretime, üretimden kuru çayın satışına kadar olan süreci disipline alacak olan kanuni düzenlemenin ısrarla geciktirilmesi ya da yapılmaması ve ÇAYKUR’un politik bir araç olmaktan çıkarılmaması neticesinde bahsetmiş olduğumuz mağduriyetlerin sona ermesi mümkün değildir.” İfadesinde bulunarak “Buradan Hükümete sesleniyoruz, bu mağduriyetlerin ve maddi kayıpların önüne geçilmesi için, acilen yaş çay kotası ya kaldırılmalı yada arttılmalı, kuru çayın üretim maliyetinin artması karşısında ÇAYKUR tarafından yeterince kuru çay zammı yapılmalı ve özel sektörün düşük fiyat ile kuru çay almasının önüne geçilmeli, ÇAYKUR iç piyasaya uzun vadeli çuval çay satarak daha sonra bu çayların bir kısmının düşük fiyatlardan tekrar peşin olarak piyasalarda satılmasından kaynaklanan kuru çay fiyatlarındaki düşüşün engellenmesi için; ÇAYKUR iç piyasaya çuval çay satışını acil durdurmalı, çayın en büyük sorunlarından biri olan yurt dışından kaçak yollarla giren kuru çayla mücadelenin arttırılması bu konunun önemine yönelik gümrüklerde daha ciddi tedbirler alınmalı, en kısa süre içerisinde çayın sorunlarını çözecek çay kanunu çıkarılmalı.” şeklinde konuştu.

Çolak, bazı borsa yöneticilerinin düşük fiyattan çay alarak sorun üreten olmasını eleştirdi ve Rize Ticaret Borsası ile Rize Ziraat Odasını sorunun bir parçası olmaktansa çözümün tamamlayıcı olmaya davet ederek, “İlimizde çay sektörü ile ilgili çayın sorunlarının çözümünde en önemli ve etkin Sivil Toplum Kuruluşlarının başında gelen Rize Ticaret Borsası ve Rize Ziraat Odası yöneticilerini samimi olmaya davet ediyoruz. Aldığımız duyumlar neticesinde, bazı Borsa yöneticileri yaşanan bu olumsuzlukları fırsata çevirerek düşük fiyattan çay satın alma yarışında bulunmaktadırlar. Kendilerini sorunun bir parçası olmaktan çözümün tamamlayıcısı olmaya davet ediyoruz. Bu kurumların yöneticilerinden hem yaş çayın hem de kuru çayın değerinde satılması, çayın sorunlarının çözüme kavuşturulması için almış oldukları sorumluluğun gereğini yapmalarını bekliyoruz. Tüm bölge halkının, üreticinin ve tüketicinin kazanç sağladığı bir çay istiyoruz.” dedi.