Eğitim sisteminin kalitesinin, çalışanların memnuniyetiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Türüt, üniversite çalışanlarının umutsuzluğa kapılmamaları için iyi çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarının demokratik ve şeffaf bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getirdi.
Türüt, yükseköğretim sisteminin sağlam bir hukuki temele dayandırılması gerektiğini, aksi takdirde sistem değişikliklerinin kalıcı sonuçlar üretemeyeceğini belirtti. Yükseköğretim kurumlarının bilimsel özerkliğini ve akademik personelin iş güvencesini koruyan bir yasanın hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Öğrencilerin, akademik ve idari personelin karar mekanizmalarında yer alması gerektiğini ifade eden Türüt, akademisyenlerin mali haklarında iyileştirmelerin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Meslek yüksekokullarındaki öğretim elemanlarının kariyer fırsatlarının artırılması gerektiğini belirten Türüt, toplu sözleşmede üniversite idari personelinin yer değişikliği ile ilgili düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti.
Öğrencilerin barınma ve temel ihtiyaçları konusunda gerekli önlemlerin alınmasını da isteyen Türüt, yükseköğretim tazminatının sadece öğretim elemanlarına değil, idari personeli de kapsaması gerektiğini ifade etti. Son olarak, toplu sözleşme hükümlerinin uygulamaya geçirilmesi ve tüm paydaşların karar süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Eğitim-Bir-Sen olarak, yeni akademik dönemin yükseköğretim sorunlarının çözüme kavuşturulduğu bir dönem olmasını dilediklerini kaydeden Türüt, eğitim sisteminin geleceği için çözüm odaklı bir yaklaşımın şart olduğunu sözlerine ekledi.