Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bekaroğlu: Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattını Sordu

Bekaroğlu: Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı

Bekaroğlu: Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatının Çin’le imzalanan borç (swap) anlaşması ile ilişkisi var mı?

Bekaroğlu, Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi ”nin üç bakanlığın bütçelerinin toplamından daha fazla bir tutara tekabül ettiğini ve söz konusu işin gerçekleştirilen tek bir ihaleyle pazarlık usulü ile yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, ancak doğal afet, salgın hastalık veya can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu acil durumlarda uygulanabilecek pazarlık usulü ile ihale yapılmasının sürekli hale getirilmesini, “iktidara yakın şirketlere kaynak aktarılması ve dolaylı yoldan siyasetin finansmanının aracı haline getirilmesi” şeklinde yorumladı.

 

Özellikle ulaştırma, alt yapı ve şehir hastanelerine ilişkin yüksek meblağlı ihalelerin hukuka aykırı biçimde 21. madde kapsamında gerçekleştirildiğini, kamu kurumlarının 21. maddenin b bendini, kayırmacılığa kılıf olarak gördüğünü ve neredeyse tüm ihalelerini bu kapsamda yapma gayreti içine girdiklerini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi “nin finansmanı için dış kaynağa ihtiyaç duyulup duyulmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında son dönemde imzalanan swap anlaşması ile bunun herhangi bir ilgisi bulunup bulunmadığını açıklamasını istedi.

 

21-b hangi durumlarda uygulanabilir?

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5. maddesinde idarelerin, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu belirtilmiş, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulünün temel usuller olduğu ifade edilmiştir.

 

Adı geçen Kanunun “Pazarlık usulü” başlıklı 21. maddesinin “b” bendinde de; Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumunda ihalelerin pazarlık usulü ile yapılabileceği hususu düzenlenmişti