Ancak sektörden gelen tepkiler, bu zammın yeterli olmadığı ve üreticilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları çözmeyeceği yönünde. Sektör temsilcileri, yaş çay fiyatına yapılan %54,54 zam oranına kıyasla kuru çaya yapılan zam oranının yetersiz olduğunu belirtiyor.
ÇAYKUR, 2024 yılı yaş çay taban fiyatına %54,54 zam yapmış, ancak kuru çaya uygulanan zam oranları bunun çok altında kalmıştı. 11 Mayıs’ta açıklanan yaş çay fiyat zammının ardından 5 Temmuz’da kuru çaya %22 zam yapan ÇAYKUR, bu zam oranının üreticilerin maliyetlerini karşılamada yetersiz kaldığı yönündeki eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. Son yapılan %18’lik zam da sektörde yeterli bulunmadı.
Sektör temsilcileri, özel sektör fabrikalarının ekonomik koşullar nedeniyle düşük fiyattan çay almaya devam edeceğini öngörüyor. Özellikle 3. sürgün döneminde birçok fabrikanın üretimi durduracağı ya da düşük fiyatlardan yaş çay alımı yapacağı belirtiliyor. Uzmanlar, kuru çaya en az yaş çay zam oranında bir artış yapılması gerektiğini savunuyor.
Öte yandan, kuru çaya yapılan zamların enflasyon oranının altında kalması, çayın değerini ciddi ölçüde düşürdü. Zam oranının düşük olması, çayın günlük hayatta kullanılan diğer hizmetlerin gerisinde kaldığını gösteriyor. Örneğin, umumi tuvalet ücretlerine yapılan 1 TL’lik zam bile yıllık 365 TL’lik bir ek maliyet oluştururken, kuru çaya yapılan zamla kişi başına yıllık en fazla 330 TL ek maliyet çıkıyor.
ÇAYKUR’un zammı sonrası çay sektöründe gözler, önümüzdeki süreçte yapılacak olası zamlarla üreticilerin mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceğine çevrildi. Sektör temsilcileri, kuru çaya en kısa sürede yeni bir zam yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor