Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez: “Yeni adli yıl birçok sorunla başlıyor”

Trabzon Barosu Başkanı Av.

Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, yeni adli yılın açılışında konuşma yaptı. Suiçmez, yeni adli yılın birçok sorunla başladığını, bu nedenle vatandaşların adalet sistemine duyduğu inancın azaldığı belirtti.

 

 

Av. Sibel Suiçmez açıklamasının devamında, “İnsanlık tarihinde adalet kavramı son derece önemlidir. Devlet için adalet; kanunların yapımında, hak ve görevlerin dağıtılmasında, belli kişileri veya zümreleri ötekilere üstün tutmadan; vatandaşlara aynı hakları vermesini ve aynı görevleri yüklemesini ifade eder. Toplumsal düzen ve barış ancak adaletin sağlanması ile mümkündür. Bu nedenle Adalet Devletin Temelidir. Bütün hukuk kuralları, kurumları ve hukuk uygulamaları ‘İnsan onurunu’ korumak, ‘insan hak ve özgürlüklerini’ güvence altına almakla yükümlüdür. Adalet paydaşında bulunabilmek tüm insanlık için ortak bir istem ve çabası olmalıdır. Devlet, adaleti sağlamak ve adaletin sağlandığını her vatandaşına hissettirmek zorundadır. Bunun yolu hukukun üstünlüğünün ve hukuki güvenliğin sağlanmasından geçer. Hukukun üstünlüğü ve hukuki güvenlik ise, tarafsız ve bağımsız bir yargının olması ve adil yargılanma hakkının sağlanmasıyla mümkündür. Yargı bağımsızlığının sağlanmasının temel koşulu, Anayasamızda yer alan kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Kuvvet ayrılığı, devlet organları arasında üstünlük sıralamasını değil, üstünlüğün Anayasa ve kanunlarda olduğunu vurgular. Bu ilkeye öncelikle yasama, yürütme ve yargı organları ile devletin tüm organları uymalıdır. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kararları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama yetkisi ortadan kaldırılarak ,yasalar ve Anayasa çiğnenmemeli, hukuk güvenliği ortadan kaldırılmamalıdır. Kuvvetler ayrılığının olmadığı bir sistemde Adalete duyulan güvenin giderek azalması doğal bir sonuçtur. . Hukuk devleti ve demokrasi için bağımsız ve tarafsız yargı bir zorunluluktur. Bu ise ancak Kuvvetler Ayrılığı ilkesinin yaşama geçirilmesi ile mümkündür. Avukatlar, Savcılar ve Hakimler üzerinde her türlü baskı, hukuk devletinin  ortadan kalkmasına ve vatandaşın Adalet duygusunun örselenmesine yol açar. Bu nedenle yürütmenin, yargının tüm kurucu unsurları üzerindeki baskı ve yönlendirmesi mutlaka sonlandırılmalıdır.

Yeni adli yıl; adalet sistemindeki birçok sorunla başlamaktadır. Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanmaması, yargıç güvenliğinin olmaması, tecrübeli hâkim- savcı eksikliği, hukukun evrensel ilkelerinden uzaklaşılması, hukukun üstünlüğünün sağlanmaması, Hukuk Fakültesi sayısının hızla artması, kaliteli hukuk eğitiminin olmaması, avukatlık meslek içi eğitim sorunları, savunma hakkının kullanılması önündeki engeller gibi birçok sorunla adli yıla başlanmaktadır. Bu nedenlerle ülkemizde vatandaşlarımızın adalet sistemine duyduğu güven maalesef giderek azalmaktadır. Bunun ana nedeni ise vatandaşın yargımızın bağımsız ve tarafsız olmadığına, siyasetin yargı üzerinde etkili olduğuna inanmasıdır. Meslektaşlarımız, özellikle genç meslektaşlarımız büyük ekonomik zorluklar yaşamakta, avukatların mesleki güvencelerinin her geçen gün erozyona uğratılmakta, meslek alanlarımız daraltılmakta, avukatlara yönelik tehdit, baskı ve fiili saldırılar artmaktadır. Avukatlar ve barolara karşı, mesleki faaliyetleri nedeni ile yönelen baskı, saldırı ve her türlü sindirme girişimi, esasen halka, halkın adil yargılanma hakkına ve demokratik hukuk devletine yönelik olduğunu ve bağımsız savunmanın mücadelesinin şahsi değil toplumsal olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Yeni Adli Yılda, etkin ve hızlı bir şekilde Adalet’in gerçekleşmesi için çaba sarf eden avukatlarımıza, hâkim ve savcılara, adalet ve adliye bürosu çalışanlarına adalete güveni arttıracakları başarılı hizmetler diliyoruz. Trabzon Barosu olarak; 791 Avukatımızla, tüm kurullarımız, komisyonlarımız ve merkezlerimizle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi doğrultusunda, laik-Sosyal Hukuk Devletinden dayanak alarak, demokrasinin evrensel ilkelerini, hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını savunarak adaletin gerçekleşmesini sağlamak üzere bağımsız savunmanın temsilcileri olarak, hizmetlerimizi en iyi şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız.”dedi.