Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atatürk’ün Samsun’a Ayak Bastığı İlk Nokta..

Atatürk’ün Samsun’a Ayak Bastığı

Atatürk’ün Samsun’a Ayak Bastığı İlk Nokta..

2013 yılında , Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı ilk nokta olan Tütün İskelesi kentin en önemli simge alanlarından biri haline getirilmiş..

.

 

Kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün karaya çıktığı ilk nokta olan, “Tütün İskelesi” yıllar içerisinde yıkıldı. Bu tarihi alanı yeniden canlandırmayı amaçlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. 2009 yılında temsili Bandırma Vapuru ve Tütün İskelesi inşa edildi. Atatürk ve 18 silah arkadaşları ile kendilerini Samsun’da karşılayanların yer aldığı bal mumu heykeller Tütün İskelesi’ne yerleştirilerek Atatürk’ün Samsun’a çıkış anı canlandırıldı. Atatürk’ün o gün konakladığı mıntıka Palas Oteline kadar uzanan yol, “Kurtuluş Yolu” ilan edildi. Bu bölgeye Atatürk ve 18 silah arkadaşını simgeleyen süs havuzları, seramik rölyefler ve heykeller konuldu. Tütün İskelesi kentin simge alanlarından birisi oldu. Özellikle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Tütün İskelesi’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Vatandaşlar alanda fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarışıyor.

Atatürk ve 18 silah arkadaşını tasvir eden bu yapıt Samsun’a çok yakışmış.

Atatürk buradan Samsun’a çıkış yapmış.
Samsun’a gidp te burayı görmeden dönmek olmazdı.
Ama bir konuyu elestirmeden gecemeyecegim balmumu heykeller cok uzak tutulmuş. Heykellerin kimlere ait olduğu bile belli olmuyor.

Temsili de olsa bu ortamda duygulanmamak mümkün degil,bir de rahmetli Atatürk’ü reelde görebilseydik onun hazzı cok baska olurdu..

Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhu şâd olsun
Ne mutlu Türk’üm diyene🇹🇷
#DilekOnayCan
#MustafaKemalAtatürk🇹🇷